Leer de 4 communicatiestijlen (herkennen) en krijg meer voor elkaar
Met kennis over communicatiestijlen verbeter je jouw communicatie vaardigheden en overtuigingskracht aanzienlijk. In dit artikel gaan we er dieper op in!
Wil je tevens zakelijk meer succes in communicatie, specialiseer jezelf dan in dit onderwerp met de communicatiestijlen training.
Evelyn Schoe, Communicatietrainer, vakdocent en (ACT) essentie coach, legt je kort uit wat inzicht in communicatie en communicatiestijlen jou kan opleveren.
Inzicht in communicatiestijlen maakt communicatie eenvoudiger
Leer jij je eigen stijl en de communicatiestijlen van anderen herkennen, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Indien je dit onderdeel binnen communicatie beheerst, zul je meer voordeel hebben in elk gesprek dat je voert. In de basis heeft ieder persoon zijn eigen communicatiestijl. We behandelen in dit artikel 4 soorten communicatiestijlen.
4 soorten communicatiestijlen
Er zijn 4 soorten communicatiestijlen. In mijn vak als (communicatie) trainer en coach help ik mensen en organisaties inzicht te geven in communicatie om succes op de werkvloer te verbeteren.
In de praktijk merk ik dat de meesten niets weten over communicatiestijlen. Dat terwijl inzicht in communicatiestijlen de fundering is van effectieve en efficiënte communicatie.
Van de 4 communicatiestijlen heeft ieder mens zo zijn eigen primaire communicatiestijl. Wat dit inhoudt en precies is ontdek je op deze pagina.
Op deze pagina vindt je alle basis over communictiestijlen:
- 4 communicatiestijlen matrix (4 communicatiestijl kleuren)
- 4 communicatiestijlen uitgelegd
- Blauw: Beschouwende communicatiestijl
(de analyticus) - Rood: Directieve communicatiestijl
(de regisseur) - Geel: Expressieve communicatiestijl
(de motivator) - Groen: Cooperatieve communicatiestijl
(Vriendelijke communicatiestijl ofwel het zorgende type mens)
- Blauw: Beschouwende communicatiestijl
- Aanmelden voor de training
Communicatiestijlen kleuren matrix
Aan de hand van het communicatiestijlen model maken we onderscheid in de vier verschillende communicatiestijlen. Iedere communicatiestijl heeft zijn eigen kleuraanduiding en (karakter) eigenschappen:
-
Blauw: Beschouwende communicatiestijl
(de analyticus) -
Rood: Directieve communicatiestijl
(de regisseur) -
Geel: Expressieve communicatiestijl
(de motivator) -
Groen: Coöperatieve communicatiestijl
(Vriendelijke stijl ofwel de zorger)
Directieve communicatiestijl of regisserende communicatiestijl (Rood)
Kenmerken van mensen met een directieve of regisserende communicatiestijl:
Ze zijn veelal actief, onafhankelijk en ambitieus.
Directieve communicatiestijl / regisserende communicatiestijl: geboren leiders!
Regisseurs stralen zelfvertrouwen uit en zijn erg resultaatgericht en nemen het initiatief, zowel naar een ander toe als in groepen en houden ervan dingen te organiseren. Gewoonlijk neemt de regisserende communicatiestijl van nature de leiding op zich en zijn het in het algemeen krachtige personen met een sterke wil die deze stijl hanteren.
Direct, makkelijke & snel in besluitvorming
Mensen met een directieve communicatiestijl zijn bereid anderen te confronteren met hun ideeën en houdingen en besluiten gewoonlijk makkelijk en snel.
Regisserende communicatiestijl: Emoties, leiderschap en grip op het leven
Als gevolg van een sterke taakgeoriënteerde benadering kan het moeilijk zijn voor de regisseur om emoties te laten zien. Ook hebben ze graag de leiding en willen daardoor alle facetten van hun eigen leven zelf in handen hebben. Ze beoordelen anderen op hun resultaten en kunnen soms veeleisend zijn en streven zelf vastgestelde doelen na.
Regisserende / Directieve communicatiestijl valkuilen:
Een valkuil van de regisserende communicatiestijl is dat zij soms te veel doordrammen en te kritisch zijn op anderen, waarbij ze het gevaar lopen ongeduldig te zijn. Dan is het nuttig het luisterend vermogen te vergroten en het belang van gevoelens van anderen te herkennen.
In hun werk houden ze meestal van een uitdaging waar vaart in zit en raken verveeld als het tempo te laag ligt. Ook kunnen ze angstig worden als zij de situatie niet onder controle hebben.
Doe de communicatiestijlentraining
Meer succes in je leven met deze specifieke training
Conclussie
Je hebt in dit artikel al wat algemene informatie over de verschillende communicatiestijlen geleerd, maar nog lang niet alles.
Deze algemene kennis over communicatiestijlen is één ding, maar zelf leren hoe je praktisch meer voor elkaar krijgt in je leven of hoe je communicatiestijlen toepast om je carrière te maken, dat vergt wat meer aandacht en training.
Ben jij iemand die zichzelf graag wilt doorontwikkelen en wilt leren om de communicatiestijlen te beheersen, dan bied ik jou graag die kans.
Vanuit Inspire & Result bied ik voor gemotiveerde mensen zoals jij communicatiestijlen training, specialisatie in communicatie trainingen en ACT© coaching. Vraag naar de mogelijkheden in een kennismakingsgesprek.