Communicatietraining (communicatie training) is essentieel voor elke zakelijke organisatie of individu die succesvolle en productieve relaties wil opbouwen en onderhouden. Of dit nu om klanten, werknemers of partners gaat. Door te leren hoe je als team, of als individu effectief communiceert kun je bijdragen dat doelen, projecten of initiatieven beter worden uitgevoerd. In dit artikel geven we jou een korte uitleg over wat je kunt verwachten als jij of jouw team een communicatie training volgt bij Inspire & Result.

Communicatietraining

Wat is een communicatietraining (bron: wiki)

Een communicatietraining is meestal een bedrijfstraining/ training van een team op het gebied van contact maken en houden. Hoofdzakelijk gaat het daarbij om:

  • het vergroten van het bewustzijn omtrent het eigen gedrag zowel verbaal als non verbaal
  • het aanleren van kennis en vaardigheden om te verbinden met de ander tijdens communicatie
  • Teams die onderling beter leren samenwerken door nieuwe inzichten in communicatie. Denk hierbij aan communicatiestijlen.

Met andere woorden; communicatietrainingen zijn geënt op het ontwikkelen van basale of specifieke communicatieve kennis en vaardigheden (ook wel sociale vaardigheden genoemd).

Waarbij helpt communicatietraining?

Communicatietraining ondersteund professionals bij het leren van effectieve communicatiemethoden, zoals (beter) luisteren, effectief feedback geven, assertief zijn, meedenken en beter (oplossingen) kunnen presenteren. Ook helpen de trainingen bij het verbeteren van de verbinding met de ander in gespreksvoering, hoe je betere resultaten haalt (binnen het team), je leert jezelf beter kennen en je ontwikkelt daarbij persoonlijk leiderschap.

Welke communicatietrainingen zijn er?

Er worden in Nederland talloze communicatietrainingen aangeboden, echter bieden wij de belangrijkste 5 communicatietrainingen aan:

Hoe ziet een communicatietraining bij ons eruit?

  • De communicatietrainingen die wij aanbieden worden in-company gegeven of op een geschikte nabijgelegen locatie.
  • Op de afgesproken datum worden de trainingen in groepen van maximaal 20 mensen gegeven op de afgesproken locatie.
  • Tijdens de training doen we een korte introductie ronde en een korte uitleg van de training.
  • De communicatietrainingen zijn afgewisseld met praktijk en theorie. Wat je leert wordt direct in praktische oefeningen toegepast zodat je daadwerkelijk oefent en de theorie eigen kunt maken.
  • De communicatietrainingen duren 1 dagdeel per trainingsmodule. Er is ook de mogelijkheid om een compacte versie in te plannen. Neem contact op over de mogelijkheden.

Communicatietraining is extra effectief door interactie binnen de groep

De beste manier voor cursisten om hun communicatievaardigheden te ontwikkelen is door oefening. Door deel te nemen aan activiteiten zoals rollenspellen of discussies met anderen tijdens trainingssessies zullen de deelnemers beter begrijpen hoe ze met elkaar moeten communiceren tijdens dergelijke uitwisselingen.

Er bestaan geen domme vragen! (bijna geen dan…)

Daarnaast is het belangrijk dat deelnemers aan de trainer vragen stellen als ze iets niet begrijpen. Er bestaan geen domme vragen! Alle onderwerpen die tijdens de trainingen worden besproken moeten goed begrepen worden voordat we verder kunnen met andere onderwerpen of taken die bij deze specifieke sessies horen.

Wat kost een communicatietraining?

De kosten van een training variëren afhankelijk van de grootte van de groep en de locatie. Alle trainingen zijn op basis van maatwerk. Voor training van 3 uur is dit 750 euro excl. BTW en reiskosten. Wil je specifiek weten wat de kosten zijn, vraag dan vrijblijvend een maatwerk offerte aan.

Communicatietraining aanvragen

Wil je gedetailleerde informatie, of een communicatietraining aanvragen? Klik op één van onze communicatietrainingen, of neem contact op via het contactformulier.