Spring naar content

Het nut van veranderen + 10 tips voor kracht om te veranderen

Wat is het nut van veranderen en heb jij de kracht om te veranderen? Een mooi moment om na te denken over de dingen die je wilt veranderen zijn vakanties of bijvoorbeeld de jaarwisseling. Dit zijn typerende reflectie momenten waarin je tijd hebt om na te denken en om even uit de sleur of overlevingsstand te gaan. Vooral oud en nieuw geeft de symboliek om letterlijk een nieuwe start te maken in het nieuwe jaar. Hoe zit jij in je vel? Ben je tevreden in je leven en op je werk? Doe je nu de dingen die je graag doet, waar je energie van krijgt en waar jouw talenten liggen? Met dit artikel wil ik jou en anderen inspireren om de juiste keuzes voor jezelf te (gaan) maken. Hoe breng je verandering in je voordeel op een zo soepel mogelijke manier?

Elke verandering levert spanning op

Veranderen is spannend. Verandering levert positieve en negatieve spanning op, dat komt omdat wij mensen van nature stabiliteit in ons leven willen. Grote keuzes maken en knopen doorhakken ongeacht of het in ons voordeel of nadeel is, zoals je baan opzeggen, verhuizen, een opleiding kiezen, een relatie aangaan of juist beëindigen; en voor sommige mensen is ‘nee’ zeggen al enorm spannend! We houden daarom snel vast aan wat ons vertrouwd is, ongeacht of het goed of minder goed voor ons is. Als we iets veranderen aan zaken of situaties die voor ons belangrijk zijn en stabiliteit bieden, ontstaat er een periode van onzekerheid en spanning. Logisch dat we dat soort veranderingen niet zonder goed overwegen doorvoeren, en dan nog misschien eigenlijk niet eens willen veranderen.

Het gevoel van zekerheid en veiligheid kan je verblinden.

Een arbeidscontract voor onbepaalde tijd waarmee je vrijheid krijgt om te kunnen doen waar je jezelf gelukkig bij voelt, zoals op vakantie gaan, of reizen, in een leuk huis wonen of in een mooie auto rijden. Het bedrijf waar je werkt waarbij je misschien 50% van de tijd gelukkig bent is beter dan helemaal geen baan. Helaas zijn er veel mensen in die situatie. En zelfs mensen met een succesvolle carrière, maar die ondanks alle successen niet echt gelukkig zijn. Gewoon maar vast blijven houden en matig gelukkig zijn, of veranderen voor kans op lange termijn geluk? P.S. Burn-out gevaar.

Veranderen is het onbekende toelaten en het vertrouwde loslaten

De meeste mensen vinden het niet eng om het onbekende te betreden, maar juist om het bekende te verlaten. Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet zeker wat je straks zult krijgen. Zal je in je nieuwe werk wel gelukkiger zijn dan nu? Hoe zullen de mensen in het team jou vinden? Is de keuze die je maakt wel de juiste keuze? Vooral het loslaten tijdens het veranderingsproces houdt mensen vaak bezig. Men blijft altijd een bepaalde periode vergelijken met hoe het voorheen was. Als je het veranderproces wilt versnellen en meer in het nu wilt leven, misschien inspireert deze quote je!

“Yesterday was history, tomorrow is a mystery, yet today is a gift that’s why it is called a present.”

Eleanor Roosevelt

Je zekerheid loslaten; wat zijn de risico’s?

Het zit in onze aard om te beschermen wat we nu hebben. Onze zekerheid verliezen doet ons dan ook veel. Wat we nu hebben willen we niet verliezen omdat het ons zekerheid biedt. Iets kwijtraken raakt ons dan ook veel harder dan iets nieuws krijgen. Ook herinneren we sneller het negatieve (trauma’s en verlies) dan de euforische momenten. Deze menselijke eigenschap komt ons goed van pas in tijden waarin we echt moeten overleven. Het dwingt ons om geen grote risico’s te nemen wanneer het ons leven op het spel kan zetten. In de moderne maatschappij zit deze eigenschap ons echter vaak in de weg.

‘Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken

Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,

Blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd

Blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Blijft mij overkomen, wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit

En mijn ware zelf voel van binnen

Dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen’.

10 tips die kracht geven om te veranderen, voor meer succes bij verandering en ‘loslaten’ verzachten

 1. Blijf dichtbij jezelf. De wens om te veranderen komt deze vanuit jezelf, of probeer je te veranderen voor iemand anders. In dat laatste geval maak je het jezelf erg moeilijk. Ga dit voor jezelf na.

 2. Bepaal wat je echt belangrijk vindt. Waar wil je later trots op kunnen zijn? Wat is je doel?

 3. Maak een lijstje met voors en tegens. Angst is een slechte raadgever. Bij verandering kan faalangst een grote rol spelen. Wat is het ergste wat kan gebeuren?

 4. Droom groot en neem kleine stapjes. Je doel mag best ambitieus zijn. Iets heel groots is echter ook ontastbaar en kan onbereikbaar lijken. Breek het daarom op in meerdere kleine doelen.

 5. Vier je successen, hoe klein ook. Zelfvertrouwen opbouwen is belangrijk. We zijn geneigd meer nadruk te leggen op onze fouten dan onze successen. Heb je één van je doelen gehaald, hoe klein ook, feliciteer en trakteer jezelf dan.

 6. Maak tijd voor je verandering. We denken vaak dat we te weinig tijd hebben, maar ga eens na hoeveel tijd je kwijt bent met social media, tv kijken, e-mail checken. Een kwartier per dag besteden aan je gewenste verandering kan al veel effect hebben.

 7. Accepteer dat dingen soms anders gaan dan je had gepland, verwacht of gehoopt.

 8. Zoek steun. Positieve mensen die een vergelijkbaar proces doormaken of hebben doorgemaakt kunnen jou helpen om door te zetten. Heb je die niet in je directe omgeving, probeer dan via je netwerk in contact te komen met deze mensen.

 9. Stok achter de deur. Zorg dat er iemand is aan wie je verantwoording aflegt, je partner, een coach, iemand uit je vriendenkring of online groep.

 10. Herinner jezelf iedere dag aan je doel. Zoek iets wat je doel vertegenwoordigt, schrijf je doel op een groot vel papier, maak een poster of een mood board of verzin iets anders. Hang dit op een plek waar je het vaak ziet als fysieke reminder waar je het allemaal voor doet.

Extra hulp bij het uitvoeren van deze 10 tips is mogelijk

Human Being Management (HBM) werkt met de (on)bewuste drijfveren. Met HBM kijk je dieper dan gedrag. Je kijkt naar de NATUUR van mensen. Om jouw (potentiële) talenten duurzaam in te zetten, is het belangrijk dat je eerst inzicht hebt in en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen aandeel in processen. De ACT® meting geeft direct inzicht in bewuste (5%) en onbewuste (95%) drijfveren.

Meer kracht om te veranderen door inzicht van een ACT®-meting

Wil jij jezelf écht goed leren kennen? ACT® is een slimme, innovatieve methodiek die op heldere, gedetailleerde wijze in slechts 15 minuten een antwoord geeft op vele vragen, zoals:

 • Welke kwaliteiten bezit ik van nature en welke niet?
 • Benut ik al mijn kwaliteiten in mijn huidige functie?
 • Hoe kan ik meer energie halen uit mijn werk?
 • Etc.

De Analytical Competence Tool (ACT®) is een unieke online meetmethode die oog heeft voor de hele mens. Dit meetinstrument geeft richting bij ontwikkelvragen. ACT® gaat veel verder dan zichtbaar gedrag en cognitief denken. Het houdt je een spiegel voor en laat je ontdekken wie je ècht bent en hoe dat jouw dagelijks leven beperkt, bekrachtigt en bepaalt. Meer informatie over de Analytical Combetence Tool

Echte verandering begint bij jezelf. Of je nu succes nastreeft in persoonlijk leiderschap, verbinding of communicatie. Als jij bewust wordt van jouw unieke kwaliteiten, dan sta je pas echt in je kracht, zowel op het werk als in privé.

Informeer naar de mogelijkheden