Spring naar content

Heb jij je ikigai gevonden?

Ikigai - waarom besta jij?

De kerstdagen zijn een moment van bezinning. Een moment om te reflecteren en stil te staan bij zaken die echt van belang zijn.

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Jaren geleden kwam ik het woord ikigai voor het eerst tegen. Het klonk heel mooi maar wat betekent ikigai nou. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven.

Nog steeds zie je mensen die iedere dag met het lood in hun schoenen de dag starten. Hoe zwaar moet het zijn om dit iedere dag mee te maken. Gelukkig zie je steeds meer mensen leven vanuit hun ikigai. Ikigai is verborgen in ons binnenste en het vereist verkenning tot het diepste van ons wezen. Hoe vind jij nu je ikigai?

Volgens Miralles en Garcia zijn daarbij vier componenten belangrijk. Gracia, H, & Miralles, F. (2018): vind je ikigai.

Graag prikkel ik je om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

1. Waar je van houdt

Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als…

2. Wat de wereld nodig heeft

De ‘wereld’ kan de branche zijn waarin je werkt, je collega’s maar ook je kinderen of je partner.

3. Waarvoor je betaald kunt worden

Het gaat niet alleen om het werk waarmee je nú je geld verdient, maar ook om waarmee je in de toekomst graag je geld zou willen verdienen.

4. Waar je goed in bent

Begin je antwoorden met ik ben goed in…. en schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden).

Wil je verder geholpen worden bij het vinden van je natuurlijke kracht en je te ontwikkelen potentieel? Graag help ik je hierbij.

Met warme groet,

Evelyn Schoe

www.inspireandresult.nl

info@inspireandresult.nl

Geplaatst in

Meld je aan om op de hoogte te blijven van de laatste Inspiratie Blogs, boordevol nuttige informatie waarmee je jouw persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau kunt brengen.

"Inspire & Result traint ondernemers, managers en medewerkers (teams) in communicatie. Wat ligt er onder jouw gedrag, waar ligt je natuurlijke kracht en groei potentieel?

Naast mijn ervaring met het bedrijfsleven heb ik veel ervaring met jongeren vanuit mijn functie als vakdocent op een Hogeschool.

Ontdek hoe je met de combinatie van HBM/ACT en communicatietrainingen jezelf, jouw team en het bedrijf verder kunt ontwikkelen en verbeteren."

Evelyn Schoe