Een mooi moment om na te denken over de dingen die je wilt veranderen zijn vakanties of bijvoorbeeld de jaarwisseling. Dit zijn typerende reflectie momenten waarin je tijd hebt om na te denken en om even uit de sleur of overlevingsstand te gaan.
Hoe zit jij in je vel? Hoe hoog zit jij in je energie? Ben je tevreden in je leven en op je werk? Doe je nu de dingen die je graag doet, waar je energie van krijgt en waar jouw talenten liggen?
Vanuit mijn specialisme als team ontwikkel trainer en coach wil ik jou met dit artikel inspireren om de juiste keuzes voor jezelf te (gaan) maken. Hoe krijg je extra kracht om te veranderen en maak je de juiste keuzes?
Elke verandering levert spanning op: zorg voor extra kracht om te veranderen
Veranderen is spannend en levert zowel positieve als negatieve spanning op. Dat komt omdat wij mensen van nature stabiliteit en veiligheid in ons leven willen. Grote keuzes maken en knopen doorhakken – ongeacht of het in ons voordeel of nadeel is – zoals je baan opzeggen, verhuizen, een opleiding kiezen, een relatie aangaan of juist beëindigen zijn voor ons lastig. Voor sommige mensen is simpelweg ‘nee’ zeggen al lastig. We houden daarom snel vast aan wat ons vertrouwd is, ongeacht of het goed of minder goed voor ons is.
Als we iets veranderen aan zaken of situaties die voor ons belangrijk zijn en stabiliteit bieden, ontstaat er een periode van onzekerheid en spanning. Logisch dat we dat soort veranderingen niet zonder goed overwegen doorvoeren, en dan nog misschien eigenlijk niet eens willen veranderen.
Het gevoel van zekerheid en veiligheid kan je verblinden.
Een arbeidscontract voor onbepaalde tijd waarmee je vrijheid krijgt om te kunnen doen waar je jezelf gelukkig bij voelt, zoals op vakantie gaan, of reizen, in een leuk huis wonen of in een mooie auto rijden. Het bedrijf waar je werkt waarbij je misschien 50% van de tijd gelukkig bent is beter dan helemaal geen baan. Helaas zijn er veel mensen in die situatie. En zelfs mensen met een succesvolle carrière, maar die ondanks alle successen niet echt gelukkig zijn. Gewoon maar vast blijven houden en matig gelukkig zijn, of veranderen voor kans op lange termijn geluk? P.S. Burn-out gevaar.
Veranderen is het onbekende toelaten en het vertrouwde loslaten
De meeste mensen vinden het niet eng om het onbekende te betreden, maar juist om het bekende te verlaten. Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet zeker wat je straks zult krijgen. Zal je in je nieuwe werk wel gelukkiger zijn dan nu? Hoe zullen de mensen in het team jou vinden? Is de keuze die je maakt wel de juiste keuze? Vooral het loslaten tijdens het veranderingsproces houdt mensen vaak bezig. Men blijft altijd een bepaalde periode vergelijken met hoe het voorheen was. Als je het veranderproces wilt versnellen en meer in het nu wilt leven, misschien inspireert deze quote je!
“Yesterday was history, tomorrow is a mystery, yet today is a gift that’s why it is called a present.”
Eleanor Roosevelt
Je zekerheid loslaten; wat zijn de risico’s?
Het zit in onze aard om te beschermen wat we nu hebben. Onze zekerheid verliezen doet ons dan ook veel. Wat we nu hebben willen we niet verliezen omdat het ons zekerheid biedt. Iets kwijtraken raakt ons dan ook veel harder dan iets nieuws krijgen. Ook herinneren we sneller het negatieve (trauma’s en verlies) dan de euforische momenten. Deze menselijke eigenschap komt ons goed van pas in tijden waarin we echt moeten overleven. Het dwingt ons om geen grote risico’s te nemen wanneer het ons leven op het spel kan zetten. In de moderne maatschappij zit deze eigenschap ons echter vaak in de weg.
‘Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.
Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.
Blijft mij overkomen, wat mij altijd overkomt.
Maar als ik nu mijn ogen sluit
En mijn ware zelf voel van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen’.
10 tips die kracht geven om te veranderen, voor meer succes bij verandering en ‘loslaten’ verzachten
- Blijf dichtbij jezelf. De wens om te veranderen komt deze vanuit jezelf, of probeer je te veranderen voor iemand anders. In dat laatste geval maak je het jezelf erg moeilijk. Ga dit voor jezelf na.
- Bepaal wat je echt belangrijk vindt. Waar wil je later trots op kunnen zijn? Wat is je doel?
- Maak een lijstje met voors en tegens. Angst is een slechte raadgever. Bij verandering kan faalangst een grote rol spelen. Wat is het ergste wat kan gebeuren?
- Droom groot en neem kleine stapjes. Je doel mag best ambitieus zijn. Iets heel groots is echter ook ontastbaar en kan onbereikbaar lijken. Breek het daarom op in meerdere kleine doelen.
- Vier je successen, hoe klein ook. Zelfvertrouwen opbouwen is belangrijk. We zijn geneigd meer nadruk te leggen op onze fouten dan onze successen. Heb je één van je doelen gehaald, hoe klein ook, feliciteer en trakteer jezelf dan.
- Maak tijd voor je verandering. We denken vaak dat we te weinig tijd hebben, maar ga eens na hoeveel tijd je kwijt bent met social media, tv kijken, e-mail checken. Een kwartier per dag besteden aan je gewenste verandering kan al veel effect hebben.
- Accepteer dat dingen soms anders gaan dan je had gepland, verwacht of gehoopt.
- Zoek steun. Positieve mensen die een vergelijkbaar proces doormaken of hebben doorgemaakt kunnen jou helpen om door te zetten. Heb je die niet in je directe omgeving, probeer dan via je netwerk in contact te komen met deze mensen.
- Stok achter de deur. Zorg dat er iemand is aan wie je verantwoording aflegt, je partner, een coach, iemand uit je vriendenkring of online groep.
- Herinner jezelf iedere dag aan je doel. Zoek iets wat je doel vertegenwoordigt, schrijf je doel op een groot vel papier, maak een poster of een mood board of verzin iets anders. Hang dit op een plek waar je het vaak ziet als fysieke reminder waar je het allemaal voor doet.
Naast deze 10 tips moet je eerst de bron aanpakken
Vanuit Inspire & Result help ik organisaties, teams en medewerkers via Human Being Management (HBM ACT) te kijken naar de bron van elk individu. We kijken dieper dan alleen gedrag. Om jouw (potentiële) talenten duurzaam in te zetten, is het belangrijk dat je eerst inzicht hebt in en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen aandeel in deze processen. De ACT® meting geeft direct inzicht in jouw bewuste (slechts 5%) en onbewuste (95%!) drijfveren.
Veel succes en wie weet tot snel.